Αυτοδιοικητικές παρεκτροπές…

Αυτοδιοικητικές παρεκτροπές…

Προχθές δημοσιεύτηκε μια επιστολή υπογεγραμμένη από τον Παναγιώτη Σταματάκη, πρώην προέδρου του Σωματείου Εργατών Μεταλλευτών Λατόμων και Οικοδόμων Σερίφου.

Αναφέρεται στην πρωτοβουλία του δημάρχου Ρεβύνθη να τοποθετηθεί – επικολληθεί επιπλέον μάρμαρο στη βάση της προτομής του Κωνσταντίνου Σπέρα, στο Μέγα Λιβάδι. Πριν σχολιάσουμε ή χαρακτηρίσουμε την κίνηση του δημάρχου, θα προτιμούσαμε να αφήσουμε να μιλήσουν οι πολίτες της Σερίφου.

Ακολουθεί η επιστολή του κου Σταματάκη:

Αξιότιμοι,

Εισαγωγικά, την παρούσα υπογράφω υπό την διπλή ιδιότητά μου το μεν ως Σεριφιώτης πολίτης το δε ως πρώην πρόεδρος του Σωματείου Εργατών Μεταλλευτών Λατόμων και Οικοδόμων Σερίφου.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στο Μέγα Λιβάδι διαπίστωσα ότι στην βάση της προτομής του Κωνσταντίνου Σπέρα έχει γίνει παρέμβαση και έχει τοποθετηθεί – επικολληθεί ένα επιπλέον μάρμαρο πάνω στη μαρμάρινη βάση της προτομής.

Η προτομή με την βάση της είναι έργο του ακαδημαϊκού γλύπτη Παρμακέλη και η τοποθέτησή της έχει εγκριθεί από το τότε δημοτικό συμβούλιο στο σύνολο της. Το έργο αυτό ως συνδεόμενο άμεσα με την σύγχρονη ιστορία της Σερίφου αποτελεί προστατευόμενο μνημείο υπό την ισχύ των διατάξεων του νόμου 4858/2021 και του προϊσχύοντος 3028/2002 τούτου.

Εξάλλου, η οποία μεταβολή σε έργα τέχνης έχει συγκεκριμένη διαδικασία με πρώτο βήμα την αιτιολογημένη απόφαση δημοτικού συμβουλίου , κάθε ενέργεια που δεν γίνεται με τη θεσμική διαδικασία θεωρείται βανδαλισμός και παραβίαση των προστατευτικών ως άνω νόμων.

Με την παρούσα επιστολή αιτούμαι από την Δημοτική Αρχή της Σερίφου όπως επιδείξει δημοσίως την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία συμφωνήθηκε η παρέμβαση στο μνημείο – προτομή και βάση της προτομής του Κωνσταντίνου Σπέρα που βρίσκεται στο Μέγα Λιβάδι Σερίφου έτσι όπως αυτή υλοποιήθηκε ως άνω ήτοι με την επικόλληση νέας πλάκας μαρμάρου πάνω στην υφιστάμενη μαρμάρινη βάση της προτομής

Άλλως, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν έλαβε χώρα όπως ο νόμος ορίζει, διαμαρτύρομαι για την αυθαίρετη παρέμβαση που συνιστά βανδαλισμό του μνημείου από όποιον και αν έλαβε χώρα και καλώ κάθε εμπλεκόμενο φορέα και Αρχή να πράξει τα δέοντα για την τιμωρία του φυσικού και ηθικού αυτουργού της παραπάνω πράξης και για την αποκατάσταση του μνημείου και την επαναφορά του στην προτέρα του μορφή.

Σέριφος 31 Αυγούστου 2023

Παναγιώτης Σταματάκης

No Comments

Post A Comment